page.php
template-parts/page-content.php

Jordan Academie

In het schooljaar 2022/2023 is de Oudervereniging gestart met de Jordan Academie met als centraal thema ‘leren leven’. De academie wordt passend bij de kernwaarden van het Jordan vormgegeven en biedt ouders en Jordan personeel handvatten om onze kinderen te helpen bij het omgaan met actuele thema’s als: overmatig schermgebruik, #metoo, drankgebruik, het tienerbrein etc.

De ambitie is om meerdere bijeenkomsten per jaar over een verscheidheid aan onderwerpen te organiseren. Hiermee willen we een stuk continuïteit in de ondersteuning bij pittige opvoedingsvraagstukken bij ouders waarborgen.

Hieronder volgen korte samenvattingen van de lezingen die afgelopen jaren zijn georganiseerd met daarbij soms extra informatie over het onderwerp of links naar pagina’s die over het onderwerp gaan.

Laat ons weten als er vragen zijn over de Jordan Academie of over de onderwerpen van de lezingen, via het emailadres van de OV: oudervereniging@jordanmlu.nl.

Slimmer in stress (3 februari 2024)

Op 8 februari was het weer tijd voor een avond van de Jordan Academie. Met 250 ouders en docenten was de zaal helemaal ‘uitverkocht’. In een energieke en dynamische presentatie van stress-sociologe Suzan Kuijsten draaide het deze avond allemaal om stress. Suzans persoonlijke missie is om 1 miljoen mensen slimmer in stress te maken. En deze avond kwamen daar dus weer 250 personen bij.

De vraag die bijna altijd wordt gesteld als het om stress gaat: kun je ons van stress afhelpen? Suzan vindt dat dus de meest waardeloze vraag. Een veel betere vraag is: wat heeft mijn stress-systeem nodig?

Lees hier verder

Kansenongelijkheid is een probleem van ons allemaal (27 september 2023)

Met trots ontving de Jordan Academie in september de veelzijdige Karim Amghar. Bevlogen en met een persoonlijk verhaal ging zijn presentatie deze avond over onderwerpen als onderwijs, polarisatie, diversiteit, inclusie en kansenongelijkheid. “Focus op diversiteit is brandstof voor polarisatie. Zoek naar datgene wat je verbindt met de ander in plaats van te focussen op de dingen waarin je van elkaar verschilt.” Daarmee opende Karim de avond. Karim, zelf fervent hardloper, vond meteen aansluiting met een deel van het publiek dat ook graag marathons loopt. Zo werkt dat. Je hebt meteen een klik.

Lees hier verder voor het hele verslag

Alcoholgebruik en gaming onder jongeren (15 juni 2023)

Op 15 juni 2023 vond de 3e Jordan Academie plaats in de staula van het Jordan. Wetenschapper Ina Koning deed uit de doeken wat er bekend is over het alcoholgebruik onder jongeren, wat de risico’s zijn en welke rol je als ouder hebt. Margot Peeters, jeugdonderzoeker aan de Universiteit Utrecht vertelde in haar lezing over de positieve en negatieve effecten van gaming. Het was een zeer informatieve avond.

Lees hier verder

 

Theatercollectief De Nieuwe Lichting – Motivatie (30 januari 2023)

“Dan maak je maar zin!”

Op maandag 30 januari vond de 2e Jordan Academie plaats.  Theatercollectief De Nieuwe Lichting toonde de volle zaal op theatrale wijze hoe kinderen gemotiveerd kunnen worden, maar ook hoe gemakkelijk het is om ze te demotiveren.

Een interactieve voorstelling waarbij de aanwezigen werd gevraagd mee te denken en te interveniëren met als doel de interactie tussen ‘ouder en kind’ (gespeeld door twee acteurs van DNL) op het podium effectiever te laten verlopen.

Lees hier verder.

 

Jelle Jolles (26 september 2022)

Jelle Jolles heeft op de kick-off van de Jordan Academie verzorgd met een pakkende lezing over het tienerbrein. Helaas is het onmogelijk om een bijna twee uur durend verhaal schriftelijk samen te vatten. Desalniettemin doen we hierbij een poging om Jelle’s boodschap door te geven aan diegenen die niet aanwezig konden zijn bij de kick-off. Indien de interesse en/of nieuwsgierigheid van de lezer hiermee gewekt wordt, heeft Jelle een aantal boeken dat in detail ingaat op de materie.

Lees hier verder!