HomeGroep 8Open dagQ & A Open dag
page.php
template-parts/page-content.php

Q & A Open dag

Hieronder staat een selectie van de vragen antwoorden van de Q&A van de open dag:

Q&A Open dag Jordan MLU
Vraag Antwoord
Is klassikaal onderwijs de basis?

Of in kleinere groepen aan het werk?

Klassikaal onderwijs is de basis, maar niet frontaal onderwijs! Een docent staat dus niet een uur lang voor de klas z’n verhaal af te draaien. Na een korte uitleg gaan leerlingen zelfstandig aan de slag. De docent helpt dan bij vragen en problemen, hij/zij ‘managet’ het leerproces.
Interessant, de werkwijze gebaseerd op gelijkwaardigheid.

Wat betekent dit voor hierarchie?

Wat als er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt?

Er is eigenlijk geen hiërarchie. De docent staat naast de leerling. Er is veel onderling respect. We worden niet vaak met grensoverschrijdend gedrag geconfronteerd. Natuurlijk komt het hier ook voor, maar we horen dat vaak heel snel via mentoren, docenten of juist leerlingen, juist omdat we op gelijke voet staan en er veel vertrouwen is. Gedrag wordt altijd opgelost met een gesprek. Straffen hoort niet bij onze filosofie, consequenties wel.
Ga je ook al in de eerste op (buitenlandse)reis of alleen op kamp? In de eerste, tweede en derde klas ga je op kamp. Je kan kiezen uit meer dan 20 verschillende kampen. Van zeilen in Friesland tot kanoën in de Biesbosch en van heel Jordan bakt tot fashion design. Je mag altijd met een vriendje of vriendinnetje op kamp. In de vierde klas ga je op talenreis naar Berlijn, Parijs of Londen..
Hoe geven jullie online les? Als er een lockdown is zijn we gedwongen om online les te geven. Dat doen we via zoom. Mocht je thuis moeten zitten wegens een quarantaine dan kan je toch de les volgen. Elke les wordt deels ook digitaal aangeboden. De docenten hebben een speciaal oortje met een microfoon, zodat ze altijd goed verstaanbaar zijn en jou kunnen horen.
Heeft deze school Cambridge Engels Zeker en soortgelijke programma’s bij Duits en Frans. Daarnaast is er ook een speciaal Alpha en Beta traject voor leerlingen die van een uitdaging houden. Voor dit soort vragen zitten onze specialisten tot 13.00 uur klaar onder de gelijknamige button, klik op excellentie en v-top.
Aan je tijdens dat keuze uur wisselen van vak? Als je de opdracht af hebt na bijvoorbeeld een half uur? Ja, halverwege de keuze is er een wissel moment en kan je naar een andere keuze gaan. Op dit moment is dat vanwege de corona-maatregelen niet het geval.

 

 

Moet je veel samenwerken? Ja en nee. Het Jordan is erg gericht op het individuele leren van de leerling. Je bent dus eigenlijk veel zelfstandig aan het werk. Maar natuurlijk hebben wij ook diverse samenwerkingsopdrachten en kan je tijdens het individueel aan het werk zijn dit ook samen doen. Als je samen opdrachten maakt leer je ook veel van de ander doordat je het bijvoorbeeld aan de ander moet uitleggen. Hierbij geldt één regel (de enige regel die we hebben op school): respect! Stoor tijdens het samenwerken je overige klasgenoten niet.
Werken jullie met een vast rooster? Altijd t/m 6e uur? Elke dag beginnen de lessen om 8.40 uur en ben je klaar om 15.00 uur. Van 15.15-16.15 uur is er nog een tweede keuze, maar die is niet verplicht. Als een docent ziek is worden de lessen opgevangen door een andere docent. Leerlingen kunnen altijd zelfstandig door werken aan het vak dat uitvalt of een ander vak.
Zijn er naschoolse activiteiten? Meestal niet na schooltijd. We bieden allerlei activiteiten aan tijdens de plus-keuzes.
Verdwaal je soms als je naar een andere vak loopt ? Verdwalen kan altijd, maar we zijn een kleine school met maar een paar gangen. Je zal zien dat je zo wegwijs bent op het Jordan.
Hoe gaan jullie om met kinderen met add, adhd en angststoornissen? We hebben een uitgebreid systeem van docenten die leerlingen helpen als ze door dyslexie, aad, angsten gehinderd worden. Wij kijken altijd naar de individuele leerlingen en zullen proberen die zo goed mogelijk te helpen. Voor dit soort vragen zitten onze specialisten tot 13.00 uur klaar onder de gelijknamige button, klik op extra begeleiding.
Kun je je eigen mentor kiezen? In de eerste en tweede klas nog niet, dan heb je twee klassementoren waarvan er één je persoonlijke mentor is. Vanaf klas 3 mag elke leerling zelf een mentor kiezen die het beste bij hem past.
Moet je een laptop hebben? Ja, iedere leerling heeft z’n eigen device (laptop, tablet, etc.). Meer en meer opdrachten worden digitaal en het nakijken van je werk kan ook heel goed digitaal. Maar we hebben nog wel gewoon boeken, de hele dag op een computer is ook niet alles. Daarnaast is schrijven een hele belangrijke vaardigheid tijdens het leren. Je ziet daarom dat de meeste vakken werkboeken hebben waarin geschreven moet worden.
Mag je van het plein af Ja, je mag het schoolplein af.

 

 

Wat als je advies VMBO tL/HAVO is? Kan je dan ook naar het Jordan? Een gedeeld advies vmbo/havo geeft geen toegang tot het Jordan. Het moet minimaal een havo-advies zijn.
Is er een loting en zo ja hoe werkt dit? Helaas moeten wij elk jaar loten. Meer daarover op de onze website: hier
De openlesmiddag van de 19e gaat niet door begrijp ik? De meeloopmiddag gaat helaas niet door. Het echte ‘Jordan-gevoel’ kunnen we je dus niet laten proeven. Gezien de situatie vinden wij het onverantwoord om nu zo’n middag te organiseren. We hopen zo ons steentje bij te dragen bij het terugdringen van de corona.
Wat is de maximale vrijwillige bijdragen per jaar Dat is moeilijk te zeggen omdat die inkomensafhankelijk is. Daarnaast moet de oudervereniging die nog vaststellen. Kijk ook even hier . Streven van school is dat de ouderbijdrage nooit een beletsel moet vormen.
Hebben jullie ook een programmeer vak of iets in die richting ? Nee, wel een robotica keuze waarin je met lego robots gaat maken en ook deels moet programmeren.
Kunnen we na vandaag nog bij de inhoud van deze open dag? Onder andere de video’s? Ja, maar niet via deze site. Alles zal op onze website gepubliceerd worden. Ook blijft de opendag app bereikbaar.
Hoe lang duurt een pauze??? De eerste pauze een kwartier en de tweede pauze 40 minuten.
Hebben de leerlingen een kluisje op school? Leerlingen kunnen gebruik maken van een kluisje. Die is met de telefoon of het mediatheekpasje van school te openen.
Hoe gaan jullie om met jonge leerlingen die op de basisschool een klas overgeslagen hebben? Jonge leerlingen krijgen extra begeleiding.
Hoeveel uur sport heb je in de week? Dat hangt een beetje van het leerjaar en periode af, maar minimaal twee uur in de week.
Is er een lijstje met benodigdheden die je nodig heb als je volgend jaar naar die school wil zoals bijvoorbeeld welke boeken je nodig hebt? in het eerste jaar Dit soort informatie krijg je automatisch als de leerling is geplaatst op het Jordan.
Mijn dochter heeft een vraag gesteld over laptops of jullie die gebruiken in de lessen en of we die moeten aanschaffen via school? We gebruiken de laptop naast gewone boeken. Kijk ook even hier . Wij schrijven geen laptop voor, geven wel specificaties op voor het device dat je zelf moet aanschaffen.
Hoe oud moet je zijn om te mogen spijbelen Spijbelen is geen onderdeel van ons onderwijs:-)