HomeNieuwsTienermeisjesuniform
single.php
template-parts/single-content.php

Tienermeisjesuniform

Afgelopen zaterdag stond in NRC een licht alarmistisch stuk over het kleedgedrag van tienermeisjes. Onder druk van sociale media dragen meisjes steeds meer dezelfde soort kleren. Het tienermeisjesuniform schrijft tegenwoordig sneakers, skinny jeans en T-shirt voor. Hoe ga je daar nou mee om als verantwoorde ouder? Meteen je dochter meesleuren naar de tweede-handskledingwinkel en de tattooshop om haar unieke persoonlijkheid te benadruk-ken?

Wellicht is drastische actie niet nodig. Onze ervaringsdeskundigen uit 4vwo bezweren desgevraagd: “Op het Jordan is er veel meer verschil in kledingstijl dan op andere scholen.” Maar hoe komt dat dan? “Nou wij zijn natuurlijk best kakkerig en dan ga je geen T-shirt dragen,” zegt de een. “Het heeft misschien ook met onderwijsniveau te maken,” zegt de ander. Maar na enig nadenken, blijken die verklaringen toch niet te voldoen. “Kijk maar naar het HNL. Daar zien ze er super hetzelfde uit, want het is echt: hoe rijker hoe beter.”

Uiteindelijk kan iedereen zich vinden in de volgende verklaring: “Op het Jordan is het gewoon meer geaccepteerd als je je anders kleedt.” De cijfers bevestigen dat. In de onderzochte 4v-klas draagt bijna 70% van de meisjes sneakers. Maar dan moet je het begrip sneaker ruim nemen, want waar Adidas Superstars of Nike Airmax elders de norm zijn, valt in deze klas de variëteit aan sportschoenen op. Skinny jeans scoren nipt boven de 50%, maar krijgen behoorlijk wat concurrentie van flared jeans, rokjes, broekjes en niet-spijkerbroekbroeken. T-shirts waren al helemaal niet te vinden in deze klas. In plaats daarvan een verscheidenheid van sweaters, bloesjes, vesten, truien en jasjes. Het atypische advies van de moderedactie luidt daarom: een complete restyling is nergens voor nodig.