HomePraktische infoOuderverenigingJordan AcademieKansenongelijkheid is een probleem van ons allemaal
page.php
template-parts/page-content.php

Kansenongelijkheid is een probleem van ons allemaal

Met trots ontving de Jordan Academie in september de veelzijdige Karim Amghar. Bevlogen en met een persoonlijk verhaal ging zijn presentatie deze avond over onderwerpen als onderwijs, polarisatie, diversiteit, inclusie en kansenongelijkheid. “Focus op diversiteit is brandstof voor polarisatie. Zoek naar datgene wat je verbindt met de ander in plaats van te focussen op de dingen waarin je van elkaar verschilt.” Daarmee opende Karim de avond. Karim, zelf fervent hardloper, vond meteen aansluiting met een deel van het publiek dat ook graag marathons loopt. Zo werkt dat. Je hebt meteen een klik.

En dan kansenongelijkheid: veel mensen denken dat kansenongelijkheid bepaald wordt door waar je wieg heeft gestaan, wat je etniciteit is en hoe dik je portemonnee is. Dat klopt niet, het gaat erom of je opgroeit in sociale en culturele armoede. Dus groei je op in een omgeving met ouders die beschikken over een rijk sociaal en cultureel netwerk? Word je bijvoorbeeld als kind gestimuleerd om een instrument te spelen, om boeken te lezen of een museum te bezoeken? Word er thuis voorgelezen? Eet je altijd samen aan tafel met de tv uit, zodat je echt met elkaar kan praten? Dat is sociale rijkdom, en dat zorgt dat kinderen vertrouwen hebben in de eigen bekwaamheid om met succes invloed uit te oefenen op de omgeving. En daarmee kunnen ze taken volbrengen en problemen oplossen. Karim noemt dat self efficacy. Volgens Karim stimuleren we kinderen om in zichzelf te geloven en het meeste uit zichzelf te halen door hoge verwachtingen – niet te verwarren met prestatiedruk – naar onze kinderen te spreken. Als je bij voorbaat al zegt dat iemand het niet kan, dat helpt niet. Geef kinderen juist het vertrouwen en vertel ze dat ze het wél kunnen.

Karim eindige zijn verhaal met de deze hoopvolle boodschap: “Ga vooral niet doemdenken! Heb vertrouwen in onze kinderen, in deze Generatie Z. Ze zijn minder gevoelig voor verschillen in status, achtergrond, afkomst en kleur, maar vinden elkaar op gemeenschappelijke interesses.

Smaakt dit naar meer? Dit zijn de boekentips van Karim:

  • Hersen Hack van Magriet Sitskoorn
  • The Power of Now van Eckhart Tolle
  • Polarisation van Bart Brandsma
  • Homo Sapiens van Yuval Noah Harari

Klik hier voor een PDF van de presentatie van Karim:

https://prezi.com/view/FDCSkRk1TxrxtCHsBbeP/

Karim Amghar is schrijver, programma- en documentairemaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional én docent op het mbo en hbo.

Boekentips: