page.php
template-parts/page-content.php

Slimmer in stress

Op 8 februari was het weer tijd voor een avond van de Jordan Academie. Met 250 ouders en docenten was de zaal helemaal ‘uitverkocht’. In een energieke en dynamische presentatie van stress-sociologe Suzan Kuijsten draaide het deze avond allemaal om stress. Suzans persoonlijke missie is om 1 miljoen mensen slimmer in stress te maken. En deze avond kwamen daar dus weer 250 personen bij.

De vraag die bijna altijd wordt gesteld als het om stress gaat: kun je ons van stress afhelpen? Suzan vindt dat dus de meest waardeloze vraag. Een veel betere vraag is: wat heeft mijn stress-systeem nodig?

Je stresssysteem zorgt namelijk hele dag voor shotjes energie. Het is echt een geweldig mechanisme en als stress-sociologe vindt zij dan ook dat we stress veel meer zouden moeten waarderen. Het maakt je scherper, sterker, sneller en bovendien werkt positiever over stress denken alleen maar in je voordeel.

Terugkomend op de vraag wat je stresssysteem nodig heeft, zijn er twee dingen belangrijk.

  1. Zorg voor goed herstel. Na een shot stress moet je het systeem weer aanvullen. Je kunt er namelijk niet onbeperkt gebruik van blijven maken. We worden vaak bang gemaakt voor stress, maar je zou juist bang moeten zijn voor te weinig herstel. Goed herstel betekent een ontspannen lijf (en dus niet intensief sporten) en een brein vrij van prikkels. Dus: niet werken hoort ook bij werken.
  2. Grip krijgen op (te veel) stress. Ofwel stressregulatie, dus pak jouw hofleveranciers van stress aan. Focus op de dingen die je echt moet doen en laat de rest links liggen.

En vergeet niet: beter stressmanagement begint niet bij de ander, maar bij jezelf.

Nieuwsgierig geworden? En wil je ook tips ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief van The School of Stress.

klik hier voor een pdf van de presentatie