single-jmlu_yearlayer_page.php
template-parts/single-content.php

4 vwo

Welkom in 4vwo. Je hebt het maar mooi tot de bovenbouw weten te schoppen. Vergeleken met de onderbouw verandert er van alles. Om te beginnen heb je je eigen vakkenpakket gekozen. Vakken waarmee je minder hebt, hoef je niet meer te volgen. Dan wordt 4vwo een makkelijk jaar, zou je denken. Maar dat durven we toch niet te beloven. In 4vwo begin je namelijk aan het examenprogramma. Dat betekent dat je dit jaar schoolexamens krijgt die meetellen voor je eindlijst. Het werken op examenniveau is best een stap. Maar je wordt goed voorbereid. Zo beginnen we meteen in pensum 41 met een reeks studielessen. Dat is bedoeld om alle 4v-leerlingen de basisvaardigheden bij te brengen die nodig zijn voor de bovenbouw.   

Nog een verschil met de onderbouw: in 4vwo zit je niet steeds met dezelfde leerlingen in de klas. Je hebt nog wel een vaste stamklas, maar daarmee volg je alleen Nederlands, Engels en gym. De groep leerlingen met wie je les hebt, kan per vak verschillen. Dat heeft ook een voordeel, want de kans is groot dat je toch samen les hebt met vrienden/vriendinnen die niet in je stamklas zitten.

Verder krijg je in de bovenbouw zelfstudie-uren. Dat zijn uren die je zelf kunt inroosteren. Uit het aanbod aan zelfstudie-uren kun jij  kiezen naar welk vak je wil.

Tot slot heb je in 4vwo ook een paar nieuwe vakken, namelijk maatschappijleer, CKV (culturele en kunstzinnige vorming) en AEL (arbeidservaringsleren). Bij AEL loop je een week stage bij een professionele organisatie. De keus over een vervolgopleiding en je toekomstige beroep komt immers dichterbij. Al met al is je rooster vierkant. Maar daar staat tegenover dat 4vwo geen stipuren meer kent. Bij lesuitval heb je een uur vrij.

Veel succes in de bovenbouw!