single-jmlu_yearlayer_page.php
template-parts/single-content.php

4 havo

Welkom in 4 havo. Je hebt het maar mooi tot de bovenbouw weten te schoppen.  Vergeleken met de onderbouw verandert er van alles. Om te beginnen heb je je eigen vakkenpakket gekozen. Vakken waarmee je minder hebt, hoef je niet meer te volgen. Dan wordt 4havo een makkelijk jaar, zou je denken. Maar dat durven we toch niet te beloven. In 4havo begin je namelijk aan het examenprogramma. Dat betekent dat je dit jaar schoolexamens krijgt die meetellen voor je eindlijst. Het werken op examenniveau is best een stap. Aan de andere kant: je bent er klaar voor.

Nog een verschil met de onderbouw: in 4havo zit je niet steeds met dezelfde leerlingen in de klas. Je hebt nog wel een vaste stamklas, maar daarmee volg je alleen Nederlands, Engels en gym. De groep leerlingen met wie je les hebt, kan per vak verschillen. Dat heeft ook een voordeel, want de kans is groot dat je toch samen les hebt met vrienden/vriendinnen die niet in je stamklas zitten.

Verder krijg je in de bovenbouw begeleidingslessen (bg’s). Dat zijn uren die je zelf kunt inroosteren. Uit het aanbod aan bg’s kun jij  kiezen naar welk vak je wil.

Tot slot heb je in 4havo ook een paar nieuwe vakken, namelijk maatschappijleer, CKV (culturele en kunstzinnige vorming) en AEL (arbeidservaringsleren). Bij AEL loop je een week stage bij een professionele organisatie. De keus over een vervolgopleiding en je toekomstige beroep komt in 4havo immers dichtbij. Om die reden heb je in 4havo ook  LOB: Loopbaanoriëntatie en -begeleiding.

Al met al is je rooster vierkant. Maar daar staat tegenover dat 4h geen stipuren meer kent. Heb je lesuitval, dan kun je voor zelfstudie in staula of D-gang terecht.

Veel succes in de bovenbouw!