single-jmlu_yearlayer_page.php
template-parts/single-content.php

Montessori

Het examenprogramma drukt natuurlijk zijn stempel op 4havo. Maar ook in 4havo is nog steeds ruimte voor typische montessoridingen.

Montessoriwaarden

Het Jordan wil meer doen dan opleiden voor een diploma. We willen ook bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Onze montessoriaanpak zie je terug in vier kernwaarden: zelfstandigheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid, creativiteit en gelijkwaardigheid. Wat merk je daarvan in 4h?

Zelfstandigheid

Op het Jordan krijgen leerlingen sowieso veel verantwoordelijkheid. En in 4havo heb je nog meer ruimte voor zelfstandigheid dan in de derde. Wanneer je welk werk doet, mag je meer dan voorheen zelf bepalen (al zijn er grenzen, want uiteindelijk krijg je een peilproef en/of schoolexamen over die stof). Bovendien kun je in 4havo een deel van je rooster zelf invullen door begeleidingsuren.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Het Jordan brengt leerlingen een respectvolle omgang met anderen en hun omgeving bij. Elk jaar doe je iets om een ander te helpen. In 4h maak je een plan om in de havobovenbouw in totaal 50 uur vrijwilligerswerk te doen. Denk aan het deelnemen aan een commissie (sportcommissie, feestcommissie of SOS) of het geven van training op je sportclub. Daarvan maak je een verslag. Dat is een onderdeel van je montessoridossier. Bij je Jordandiploma krijg je straks een montessoricertificaat. Op dat certificaat staat wat je in de loop der jaren aan maatschappelijk nuttig werk hebt gedaan voor je montessoridossier.

Creativiteit

Creativiteit is belangrijk op het Jordan. Onderwijs moet meer zijn dan met je neus in de boeken zitten. Niet alleen bij vakken als muziek en beeldende vormgeving, maar ook bij leervakken. Voor de goede orde: ook in 4havo zul je behoorlijk wat tijd met je studieboeken doorbrengen. Maar tegelijkertijd leer je ook op andere manieren. Door youtubefilmpjes, door opdrachten te doen (bijvoorbeeld de praktische opdracht over Utrecht bij geschiedenis) of door excursies (bijvoorbeeld naar de Tweede Kamer of naar de beurs).

Gelijkwaardigheid

Op het Jordan gaan we op een prettige manier met elkaar om. Docenten stellen zich niet autoritair op. Leerlingen wordt van meet af aan geleerd om vriendelijk en respectvol met elkaar om te gaan. Iedereen hoort erbij. Niemand wordt buitengesloten. Dat is een groot verschil met andere scholen.