HomeJaarlagen5 havoProfielwerkstuk
single-jmlu_yearlayer_page.php
template-parts/single-content.php

Profielwerkstuk

Als een meesterproef voor je vervolgopleiding maak je in 5havo een profielwerkstuk. In een tweetal voer je een wetenschappelijk onderzoek uit.

 

Pws-vak

Je hebt een behoorlijk grote mate van vrijheid om te beslissen bij welk vak (of vakken) je je profielwerkstuk wil doen. Dat kan een profiel(keuze)vak zijn, maar ook een vak uit het gemeenschappelijk deel. Bij de bètavakken zet je voor het profielwerkstuk meestal een experiment op. Bij de andere vakken is het profielwerkstuk vaak literatuurstudie.

Duo-productie

Een profielwerkstuk doe je met z’n tweeën (deels om het beschikbare aantal begeleiders te maximaliseren, deels om samenwerking te stimuleren). Bij de start van het schooljaar worden de tweetallen gevormd. Samen kies je een vak voor jullie profielwerkstuk en stel je een onderzoeksplan op. Het cijfer voor het profielwerkstuk is meestal hetzelfde voor beiden (maar dat hoeft niet).

Combinatiecijfer

Je rondt je profielwerkstuk af met een posterpresentatie. Daarna krijg je een cijfer. Het pws-cijfer vormt, samen met maatschappijleer en CKV, het zogenaamde combinatiecijfer. Dat combinatiecijfer komt op je cijferlijst en telt mee voor de slaag-/zak-regeling.  Op je diploma komt ook te staan bij welk vak (of vakken) je je profielwerkstuk hebt gedaan en wat de titel ervan is.